Jedným zo základných pokrmov japonskej kuchyne je určite Miso polievka a nemala by chýbať ani vo Vašom jedálničku, pre svoj vysoký obsah bielkovín a nízky obsah kalórií.

Tu je všetko, čo potrebujete vedieť  o tejto pochúťke.

Viac, ako tri štvrtiny ľudí v Japonsku konzumuje Miso polievku minimálne raz za deň. Podáva sa, k väčšine jedál počas celého dňa. Konzumuje sa v rôznych formách buď, ako príloha k hlavnému jedlu, miske s ryžou, sashimi alebo, ako samostatné jedlo.

Miso polievka je uvarená zo silného Dashi vývaru, ktorý obsahuje sušené sardinky, údeného fermentovaného tuniaka, sušené huby Shiitake a  morskú riasu Kombu. Tento vývar má jemnú, ľahkú chuť. Následne do takéhoto vývaru pridáme Miso pastu, ktorej recept pochádza pravdepodobne zo staroveku, z čias Japonských občianskych vojen. Pre samurajov bola Miso polievka každodenným pokrmom.  Po vytvorení receptu na ,,instatnú,, Miso pastu sa toto jedlo stalo ľahko pripraviteľným a dostupným. Miso polievka sa dala ľahko pripraviť na akomkoľvek mieste, čo bolo pre vojenských dôstojníkov veľmi dôležité.  

Na obrázku sa nachádza Miso polievka v klasickom servírovaní v miske.


Miso pasta dáva Miso polievke väčšinu svojej chuti.
Samotná pasta je zložená zo sójových bôbov, do ktorých je pridaná tzv. pleseň Koji – vláknitá huba, ktorá jej zabezpečuje správnu fermentáciu.
Miso pasty rozdeľujeme na dve základné kategórie, a to na červenú a bielu.
Červená pasta obsahuje väčšie množstvo sóje a iných bôbov, je silne aromatizovaná a má tmavšiu hnedočervenú farbu.
Na druhej strane biela Miso pasta obsahuje menej sójových bôbov, a preto je jej sfarbenie viac béžové, ako červené a aj jej chuť je jemnejšia. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie bude pasta zrejúca, tým bude mať Miso polievka bohatšiu a intenzívnejšiu chuť.

Do našej Miso polievky po jej uvarení, pridávame wakame riasu a tofu, aby sme zabezpečili jemnú textúru a dokonalé vyváženú chuť.

Na obrázku sa nachádza pohľad zhora na lyžičku, v ktorej je Miso polievka

V Japonsku sa za tradičný spôsob konzumácie považuje nabratie Miso polievky do malej šálky a namiesto použitia lyžice túto polievku iba vypijú. Je bežné, že túto polievku konzumujú niekoľko krát denne a je neoddeliteľnou súčasťou  japonskej domácnosti. Miso polievka je veľmi zdravé bezlepkové jedlo s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom kalórií. Má preukázateľné účinky na ľudský metabolizmus, trávenie a taktiež slúži, ako prevencia proti rakovine a vysokému krvnému tlaku. Štúdia z Japonského inštitútu rakoviny potvrdila, že 3 misky Miso polievky denne účinne znižujú riziko vzniku rakoviny prsníka u žien.